Restauracja w pensjonacie - o czym należy pamiętać?

Prowadzisz własny pensjonat lub marzy Ci się ucieczka z miasta i otworzenie własnego biznesu? Wszystko idzie w jak najlepszym kierunku – masz idealne miejsce, uroczy obiekt oraz zainteresowanie turystów – czegoś jednak brakuje... Czego? Pachnącej lokalnymi przyprawami restauracji, która sprawi, że goście będą do Ciebie wracać wraz z nowymi przybyszami. W końcu w tym biznesie chodzi przede wszystkim o gościnę, a kim byłaby idealna gospodyni bez pysznej kuchni? W dzisiejszym artykule przypominamy więc, co jest istotne przy prowadzeniu restauracji w pensjonacie.

Należy podkreślić, że branża turystyczna jest bardzo konkurencyjna, dlatego myśląc o tego rodzaju działalności, warto zadbać o to, aby nasz obiekt wyróżniał się na tle innych. Atrakcyjna trasa turystyczna, odpowiednie wyposażenie i ładny obiekt to nie wszystko. Potrzebna jest jeszcze aromatyczna kuchnia, która będzie stanowić serce pensjonatu. Pamiętajmy, że tego rodzaju obiekty to nie miejskie bary mleczne czy kolejna buda z kebabem. Pensjonat to wizytówka regionu, miejsce, do którego przybywają ludzie, żeby poznać dany obszar z jego zwyczajami i przysmakami. Jeśli więc zaniedbamy kwestie związane z gotowaniem, nasza oferta wypadnie słabo na tle innych pensjonatów, które mogą pochwalić się restauracjami serwującymi smaczne potrawy.

Absolutne podstawy, czyli bez czego nie zaczniemy
Słowem wstępu należy przytoczyć zapis z ustawy o usługach turystycznych, według którego pensjonaty definiowane są jako obiekty hotelarskie, posiadające co najmniej 7 pokoi i zapewniające całodzienne wyżywienie dla gości. Obiekt, w którym ma być prowadzona działalność gastronomiczna powinien spełniać odpowiednie warunki techniczne. Jeśli ta sprawa jest załatwiona należy zarejestrować swoją działalność bądź w formie jednoosobowej działalności gospodarczej, bądź jako spółkę cywilną. W sytuacji, gdy Twój pensjonat nie prowadził wcześniej żadnej gastronomii i nie posiada przystosowanych do tego pomieszczeń, będziesz potrzebować osoby, która wykona odpowiednie projekty technologiczne, budowlane i wentylacyjne, które są niezbędna w sytuacji, gdy chcemy zmienić sposób użytkowania lokalu. Na tym etapie dobrze uzyskać opinię co do projektu od Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Następnie musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie oraz zatwierdzenie zakładu. Jeśli chcesz sprzedawać alkohol, pamiętaj o pozyskaniu odpowiedniego pozwolenia.

Co charakteryzuje restauracje w pensjonacie?
Wystrój restauracji w pensjonacie powinien tak, jak potrawy, nawiązywać do historii regionu. Dobrze jeśli w takich miejscach wystrój jest raczej przytulny i domowy, co nie znaczy, że nie może być oryginalny. Pamiętajmy jednak, że nie jest to nowoczesna restauracja w centrum stolicy. Chcąc odnieść sukces, należy przede wszystkim zadbać o dobrego dostawcę i pilnować świeżości oraz jakości naszych produktów. Nic nam jednak po najlepszych składnikach, jeśli nie mamy kucharza, który zamieni je w przepyszne danie. Nie warto zatem oszczędzać na personelu i lepiej zainwestować w mniejszą, ale profesjonalną i pełną pasji ekipę niż w większą grupę zupełnie niezaangażowanych przypadkowych ludzi.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 364 574

E-mail: kontakt@goscinneprogi.pl

Wskazówki dla osób, które marzą o założeniu własnego pensjonatu. Podpowiemy o jakich formalnościach nie można zapomnieć i co jest ważne, aby osiągnąć sukces w branży hotelarsko-gastronomicznej.