Ciasta z owocami to wypieki, które cieszą się sporą popularnością wśród miłośników słodyczy. W okresie wiosennym, kiedy trwa sezon na wiele owoców, wiele osób sprawdza się w roli twórców słodkich deserów. Zależy im, aby ich ciasta wyglądały tak atrakcyjnie, jak te w piekarniach, ale nie zawsze tak jest. Warto więc poznać kilka patentów, których nie uwzględniają wszystkie przepisy na ciasta, a które mogą okazać się bardzo pomocne. Dzięki nim wypieki będą nie tylko pięknie się prezentować, ale również zachwycać unikalnym smakiem.
Zadbaj o składniki najwyższej jakości
W zasadzie większość składników potrzebnych do upieczenia wielu ciast można kupić w wersji droższej i budżetowej. W niektórych przypadkach nie ma to znaczenia, ale w innych może sprawić, że ciasto będzie diametralnie różniło się od tego, co obiecywał przepis. Do pieczenia warto używać prawdziwego masła, a nie jego substytutów, a także odpowiedniej mąki oraz dobrej jakości jajek. W przypadku ciast owocowych stosowanie mrożonych owoców może być wyczuwalne, dlatego jeśli trwa sezon na truskawki, zdecydowanie lepiej będzie smakowało ciasto z tymi świeżymi.
Zadbaj o to, aby owoce nie opadły na dno formy
Dobre przepisy na ciasta z owocami to podstawa, ale warto również wiedzieć, że w ciastach owocowych chodzi nie tylko o to, aby zapewnić deserowi określony smak, ale również wygląd. Jeśli śliwki czy truskawki opadną na dno, wypiek nie będzie wyglądał estetycznie. Aby tego uniknąć owoce przed ułożeniem na surowym cieście warto obtoczyć w mące pszennej i ziemniaczanej. Niektórzy układają owoce na samym dnie i zalewają ciastem, a potem odwracają całość do góry nogami. Taki zabieg wymaga jednak równomiernego wypieczenia i grozi tym, że ciasto się pokruszy.
Nie przesadzaj z cukrem
Nadmiar cukru może zniszczyć ciasto, dlatego należy postępować zgodnie z wytycznymi. Warto jednak posłuchać własnej intuicji i z wyczuciem słodzić ciasto, jeśli na jego wierzchu mają pojawić się słodkie owoce. Warto skosztować przygotowanych malin czy truskawek wcześniej, aby ocenić, czy tym razem w cieście nie powinno się znaleźć mniej cukru.
Używaj odpowiednich drożdży
Drożdże dostępne są w wersji świeżej, suchej oraz instant. Jeśli szykujesz ciasto drożdżowe z owocami, w którym docelowo ma znaleźć się dużo tłuszczu czy też bakalie, korzystaj tylko ze świeżych drożdży. Rozczyn wykonany z nich jest gęsty i będzie mógł bez problemu wyrosnąć mimo dodatkowego ciężaru. Drożdże w wersji suchej lub instant nadają się za to idealnie do lżejszych i mniej kalorycznych ciast.
Nie dodawaj zbyt wielu owoców
Jeśli w przepisie jest napisane, że pokrojone w dany sposób owoce należy ułożyć na wylanym cieście w odpowiedniej odległości od siebie, to znaczy, że ma to znaczenie. Nie wolno ich sypać nierówno i na oko, ponieważ wówczas istnieje wielka szansa, że w tym miejscu pojawi się zakalec. O ile w przypadku brownie zakalec uznawany jest za pożądany efekt, w przypadku wszystkich innych ciast jest to znak, że coś poszło nie tak. Zdecydowanie lepiej dodać mniej owoców niż borykać się z surowym ciastem w środku.