Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw japońskich, która w ostatnich latach zyskała ogromną popularność niemal na wszystkich szerokościach geograficznych. Pozornie prosta potrawa opierająca się przede wszystkim na odpowiednio przygotowanym ryżu i zestawie dodatków stała się daniem o charakterze luksusowym i największą wizytówką Japonii.
Obecnie niemal każda restauracja sushi posiada w swojej ofercie urozmaicone wersje tej wyjątkowej potrawy. Polecamy odwiedzić sushi Kraków Otsu Sushi. W Krakowie to jedna z lepszych restauracji sushi. Polecamy!
Poza popularnymi makami, futomakami czy nigiri z durowymi rybami, pojawiają się również wersje wegetariańskie czy sushi bezglutenowe. Mistrzowie sushi dokładają jednak ogromnych starań, by zaskakiwać swoich klientów kolejnymi propozycjami, tworząc kompozycje zasługujące na miano prawdziwych arcydzieł. Na jakie niespodzianki możemy się natknąć?
1. Sushi klopsy
Najlepsze sushi w Krakowie można znaleźć w bardzo wielu miejscach. Warto jednak decydować się na restauracje oferujące sushi przygotowywane w tradycyjny sposób, choć w nieco innej formie. Sporą popularnością cieszą się sushi w kształcie uroczych kulek ryżowych, na których nakładane są plastry surowej lub wędzonej ryby. Unikatowy kształt tego rodzaju sushi zachwyca pod względem wizualnym. Jest to również bardzo wygodna forma sushi dla osób, które nie mają większego doświadczenia w posługiwaniu się pałeczkami.
2. Hako zushi
Warto również zwrócić uwagę na zako zushi. Tego rodzaju sushi przygotowuje się w specjalnej skrzynce, dzięki czemu finalnie otrzymujemy rolkę o kwadratowym przekroju. Sushi w takim wydaniu w pewnym sensie przypomina kawałek ciasta, choć w tym wypadku najczęściej z dodatkiem ryby.
3. Sushi bez zawijania
Warto również wspomnieć o zgoła odmiennym rodzaju sushi w postaci chirashi. Przygotowanie tej potrawy w takiej odsłonie nie wymaga od nas właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, zwłaszcza zwijania rolek za pomocą bambusowych mat. Chirashi przypomina sałatkę ryżową z dodatkiem surowych lub wędzonych ryb, owoców morza i świeżych warzyw. Korzystamy z tych samych składników, których używamy do stworzenia pięknych rolek, aczkolwiek całość przyjmuje formę luźnej sałatki, którą spożywa się z misek.
4. Sushi z jajkiem
Utarło się przekonanie, że sushi to przede wszystkim ryż i surowe ryby. Warto jednak poznać inne oblicza japońskiej potrawy, np. w postaci tomago. Tomago to nic innego jak japońska wersja omletu z dodatkiem cukru i napoju alkoholowego z fermentowanego ryżu. Cienki omlet bardzo często układany jest na nigiri. Niektórzy uważają, że zbyt słodki smak omletu nie smakuje do całej potrawy, aczkolwiek taka wersja sushi cieszy się dużym uznaniem w Japonii.