Menu Przepisy Zdrowie

Jak przygotować kotlety z kalafiora?

Łukasz Mitrowiak

Kotlety z kalafiora to idealna propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swe menu, jak i dla tych, którzy szukają ciekawych alternatyw dla potraw mięsnych. Te jarskie kotlety mogą zachwycać swym smakiem i sprawić, że domowy obiad zmieni się w wyjątkową i zdrową zarazem ucztę. Jak przygotować kotlety z kalafiora? To proste!

Przepis na kotlety z kalafiora jest tak prosty, iż nawet osoby rozpoczynające swą przygodę z gotowaniem powinny sobie z nim poradzić bez problemów. Podstawą są tu odpowiednie składniki: duży kalafior, 2 jajka średniej wielkości, cebula, 2 łyżki mąki pszennej oraz czosnek. Warto też pamiętać o bułce tartej do obtoczenia gotowych kotlecików oraz o przyprawach: ulubionych ziołach, soli oraz o pieprzu.

Zupa-krem z pora

Jak przygotować kotlety z tych składników?
Na początek należy dokładnie oczyścić główkę kalafiora, a następnie ugotować go w lekko osolonej wodzie. Gdy makaron będzie miękki, należy wyjąć go z garnka i odcedzić z wody. Gdy będzie już suchy, można go posiekać na drobne kawałeczki, a następnie połączyć z jajkami, cebulką oraz z mąką. Na koniec można dodać przyprawy: starty czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę należy dokładnie wymieszać i podzielić na małe kotleciki. Każdy z nich, po obtoczeniu w bułce tartej, powinien trafić na patelnię, na rozgrzany olej, na której powinien przebywać do chwili, gdy będzie dobrze zarumieniony z obu stron.