Napoje Zdrowie Zioła

Zioła na większą odporność organizmu

Łukasz Mitrowiak

Dzika róża na odporność organizmu
Na odporność organizmu dobrze działa dzika róża, a dokładnie napar z owoców. Owoce zawierają wysokie stężenie witaminy C, która jest niezbędna w zwalczaniu drobnoustrojów i patogenów w organizmie. W połączeniu z bioflawonoidami, usprawnia działanie układu immunologicznego. W składzie dzikiej róży znajdują się również: witaminy z grupy B, witamina E, karotenoidy oraz sole mineralne. Składniki Wzmacniają kondycję fizyczną oraz zwiększą zdolność organizmu do obrony przed infekcjami.
Przygotowanie naparu: zalej 1 łyżkę owoców dzikiej róży 1,5 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź i powoli wypij. Taką herbatkę możesz pić 2 – 3 razy dziennie, w tym również podczas rekonwalescencji, aby wzmocnić organizm.
Korzeń rzeń – szenia na wzmocnienie odporności
Na odporność organizmu wpływają zawarte w rzeń – szeniu saponiny triterpenowe. To kluczowy składnik, który wzmacnia organizm przez zwiększenie produkcji limfocytów, makrofagów – komórek odpornościowych. W efekcie organizm błyskawicznie zaczyna zwalczać patogeny, które go atakują. Właściwości zdrowotne rzeń – szenia wynikają z wysokie stężenia następujących składników: A, D, B6, B12, C, kwasu foliowego, miedzi, selenu, manganu, żelaza oraz cynku. W jego składzie znajdują się również polisacharydy, peptydy i cenne flawonoidy. Przygotowanie odwaru: zalej 1 łyżkę rzeń – szenia zalej szklanką 1,5 szklanki wody i gotuj przez 5 minut. Następnie odstaw pod przykryciem do przestygnięcia, odcedź i powoli wypij. Odwar możesz pić 2 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Czarny bez na odporność organizmu
Na odporność możesz stosować kwiaty i owoce czarnego bzu. Napary z czarnego bzu możesz pić profilaktycznie lub w celach leczniczych podczas infekcji. Zarówno kwiaty, jak i owoce zawierają szereg cennych składników, które wzmacniają odporność organizmu. W kwiatach czarnego bzu znajduje się wysokie stężenie: flawonoidów, kwasów organicznych, garbników i triterpenów. Natomiast owoce zawierają dodatkowo wysoką ilość witaminy C oraz prowitaminę A. W trakcie infekcji, odwary z czarnego bzu pomogą Ci prędzej wrócić do zdrowia. Działają napotnie, obniżają gorączkę oraz przyspieszają usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Odwar z czarnego bzu możesz stosować przy zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc oraz zatok przynosowych. Składniki zawarte w czarnym bzie, wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu stają się odporniejsze na przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Przygotowanie odwaru: 1 łyżkę kwiatów lub owoców czarnego bzu zalej 1,5 szklanki wody i po osiągnięciu wrzenia gotuj przez 5 minut. Po przestygnięciu odcedź i powoli wypij. Z kolei sok z owoców tej rośliny, możesz mieszać z ciepłą wodą (nie gorącą) i pić profilaktycznie. Odwar pij 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki.
Jarzębina na wzmocnienie odporności
Na odporność możesz stosować owoce jarzębiny. Zawierają wysokie stężenie: kwasów organicznych, karotenoidów, garbników, prowitaminy A oraz witaminy C. Cenne składniki sprawią, że prędzej staniesz się zdrowy. Odwar z owoców jarzębiny możesz pić profilaktycznie, aby wzmocnić organizm – w tym również w okresie rekonwalescencji. Stosuj podczas choroby, np. grypy lub przeziębienia. Przygotowanie odwaru: 1 łyżkę owoców jarzębiny (suszonych lub świeżych), zalej 1,5 szklanki chłodnej wody. Gotuj przez 5 minut w stanie wrzenia i odstaw do przestygnięcia. Następnie odcedź owoce i wypij małymi łykami. Możesz pić do 3 razy dziennie po pół szklanki.
Czystek lekarki wzmacnia odporność
Czystek to kolejne zioło na odporność organizmu, które możesz stosować profilaktycznie lub w trakcie infekcji. W jego składzie znajduje się wysokie stężenie polifenoli i flawonoidów. Związki te nie tylko wzmacniają układ immunologiczny, lecz także cały organizm. Roślina często jest hodowana w domowych warunkach Jeśli jej nie posiadasz, to możesz zakupić suszone kwiaty czystka i pić napary. Przygotowanie naparu: 1 łyżkę suszonych kwiatów zalej 1,5 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie odcedź i powoli wypij. Możesz pić 3 razy dziennie po szklance. Taki napar przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, które osłabiają układ odpornościowy.
Odwary i napary ziołowe, wzmacniają odporność organizmu, przez co prędzej zwalcza ewentualne infekcje. Stosuj je profilaktycznie, jak i w celach leczniczych.