Menu Przepisy Zdrowie

Zupa-krem z pora

Łukasz Mitrowiak

Por to wspaniałe warzywo, które może nas zaskoczyć nie tylko swym charakterystycznym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Jest on doskonałym źródłem wielu witamin, takich jak witamina A czy witamina C, nie brak w nim też cennych dla naszego organizmu witamin z grupy B. Wapń, fosfor oraz spore ilości potasu – oto kolejny powody, dla których warto włączyć to warzywo do swej diety. W jaki sposób? Pomogą nam w tym liczne przepisy na dania, w których por pojawia się jako wspaniały dodatek. Co warto wybrać?
Jedną z ciekawszych propozycji jest przepis na zupę krem z pora. Będzie ona cennym składnikiem naszego menu – idealnym dla tych, którzy cenią sobie smak pikantnych potraw. Przepis na tę zupę nie jest trudny, a jej przygotowanie nikomu z nas nie powinno sprawić większych problemów. Jak przygotować taki przysmak?
Podstawa to dobrze dobrane składniki. Potrzebne są: pory (4-5 sztuk), ostra papryczka, olej rzepakowy, 1, 5 szklanki mleka kokosowego oraz odrobina białego wina. Ważne są też przyprawy, czyli odrobina soli i czarnego pieprzu. Przygotowanie kremowej zupy z tych składników nie jest trudne. Wystarczy wrzucić pokrojonego na kawałki pora na patelnię, podsmażyć go na oleju rzepakowym i dusić w towarzystwie ostrej papryki. Gdy por będzie miękki, należy dodać do niego mleko kokosowe i przyprawy, a całość gotować przez kilka minut. Na koniec wszystkie składniki należy zmiksować, a do gotowej zupy dolać odrobinę wina.