Skip to content
goscinneprogi.pl

goscinneprogi.pl

Kuchnia z każdego zakątka świata

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Desery
  • Ciasto drożdżowe z gruszką i orzechową kruszkonką
  • Desery

Ciasto drożdżowe z gruszką i orzechową kruszkonką

Łukasz Mitrowiak 17 marca 2022 2 minut czytania

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: 225 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 152 g cukru, 505 g mąki tortowej, 105 g miękkiego masła, 1 jajko, 1 żółtko, 3 gruszki, szczypta soli; na kruszonkę – 55 g mąki tortowej, garść posiekanych orzechów (laskowych, pekan, włoskich), 42 g cukru, 42 g zimnego masła.

Jak przygotować ciasto?

Przygotowanie – w małym rondelku delikatnie podgrzewamy 1/2 mleka, dodajemy pokruszone świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 czubatą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 19-22 minut czasu w ciepłe miejsce. Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, pozostałe mleko, rozczyn, jajko, żółtko i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut czasu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obieramy 2 gruszki, kroimy w średnią kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy do momentu, aż owoce zatopią się w cieście. Blaszkę do pieczenia (35×25 cm) lub tortownicę (średnica 28 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto. Pozostałą gruszkę kroimy w plastry i dekorujemy wierzch ciasta.

Przygotowanie kruszonki

Przygotujmy kruszonkę: w miseczce umieszczamy mąkę, posiekane orzechy, cukier i masło, rozcieramy składniki palcami w taki sposób, aby powstały mniejsze i większe grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 30 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 155-160 stopni Celsjusza. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto jeszcze 10-15 minut czasu.

Źródło: www.pyszniej.pl

Continue Reading

Poprzedni: Pyszne i proste desery wegańskie – od czasu do czasu warto zaserwować nowy smak naszym kubkom smakowym.
Następny: Czekoladowy torcik bezowy

Zobacz także

Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?
3 minut czytania
  • Desery

Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?

27 października 2022
Mufinki waniliowo -malinowe z białą czekoladą.
2 minut czytania
  • Desery

Mufinki waniliowo -malinowe z białą czekoladą.

3 lipca 2022
Jakie lody jeść na diecie? lody
2 minut czytania
  • Desery

Jakie lody jeść na diecie?

7 czerwca 2022

Aktualne

Opakowania dla gastronomii – co wybrać
2 minut czytania
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomii – co wybrać

Łukasz Mitrowiak 15 grudnia 2022
Opakowania dla gastronomii to niezwykle istotny element dla każdego, kto prowadzi taką działalność. W dobie wzrostu zainteresowania...
Przeczytaj
Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?

Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?

27 października 2022
Jak używać mleka migdałowego w kuchni?

Jak używać mleka migdałowego w kuchni?

24 września 2022
Co należy jeść, aby obniżyć poziom stresu i niepokoju?

Co należy jeść, aby obniżyć poziom stresu i niepokoju?

22 sierpnia 2022
Optymalna dieta dla zabieganych – to warto znać

Optymalna dieta dla zabieganych – to warto znać

9 sierpnia 2022

Przeczytaj również

Opakowania dla gastronomii – co wybrać
2 minut czytania
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomii – co wybrać

15 grudnia 2022
Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?
3 minut czytania
  • Desery

Co zrobić, żeby ciasto owocowe się udało?

27 października 2022
Jak używać mleka migdałowego w kuchni?
2 minut czytania
  • Zdrowie

Jak używać mleka migdałowego w kuchni?

24 września 2022
Co należy jeść, aby obniżyć poziom stresu i niepokoju?
3 minut czytania
  • Zdrowie

Co należy jeść, aby obniżyć poziom stresu i niepokoju?

22 sierpnia 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.