Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: 225 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 152 g cukru, 505 g mąki tortowej, 105 g miękkiego masła, 1 jajko, 1 żółtko, 3 gruszki, szczypta soli; na kruszonkę – 55 g mąki tortowej, garść posiekanych orzechów (laskowych, pekan, włoskich), 42 g cukru, 42 g zimnego masła.
Jak przygotować ciasto?
Przygotowanie – w małym rondelku delikatnie podgrzewamy 1/2 mleka, dodajemy pokruszone świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 czubatą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 19-22 minut czasu w ciepłe miejsce. Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, pozostałe mleko, rozczyn, jajko, żółtko i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut czasu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obieramy 2 gruszki, kroimy w średnią kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy do momentu, aż owoce zatopią się w cieście. Blaszkę do pieczenia (35×25 cm) lub tortownicę (średnica 28 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto. Pozostałą gruszkę kroimy w plastry i dekorujemy wierzch ciasta.
Przygotowanie kruszonki
Przygotujmy kruszonkę: w miseczce umieszczamy mąkę, posiekane orzechy, cukier i masło, rozcieramy składniki palcami w taki sposób, aby powstały mniejsze i większe grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 30 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 155-160 stopni Celsjusza. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto jeszcze 10-15 minut czasu.
Źródło: www.pyszniej.pl