Paluszki rybne są daniem uwielbianym przez dzieci, a także chętnie zjadane przez osoby w sile wieku. Oraz osoby starsze i chore, gdyż przygotowanie ich nie wymaga dużego nakładu pracy. Paluszki rybne najpierw pojawiły się w Wielkiej Brytanii, a potem w innych krajach świata. Są wytwarzane już ponad sześćdziesiąt lat. Paluszek taki waży niewiele, bo około trzydziestu gram i składa się z mrożonego rybiego mięsa. Paluszki rybne, które kupujemy są już panierowane w mące i bułce tartej z przyprawami. Oraz podsmażane, w celu utwardzenia panierki. Są smaczne i niepracochłonne, ale posiadają sporo kalorii, bo około 250 na sto gram. Ale obecny w nich błonnik przyśpiesza metabolizm, także nie musimy obawiać się otyłości. Paluszki posiadają też sporo białka, oraz cenne pierwiastki: potas, sód, magnez, wapń, żelazo i niektóre witaminy. Zakupione paluszki rybne mogą leżakować w naszej lodówce lub zamrażalce. Gdy mamy ochotę na rybę wystarczy wrzucić je na patelnię i chwilę podsmażyć. Paluszki rybne produkowane są z białego mięsa ryb. Najczęściej z mintaja, dorsza i morszczuka. Cena paluszków rybnych nie jest jednolita. W sklepach spotykamy droższe i tańsze paluszki. Te droższe zawierają więcej mięsna rybnego, bo około 55 procent, a tańsze tylko około 35 procent.