W ciągu dnia człowiek ma do wykonania wiele zadań, nic dziwnego, że po kilku godzinach jego energia może zacząć spadać. Wówczas najczęściej sięga się po kawę – zawarta w niej kofeina ma bowiem działanie pobudzające. Okazuje się, że jeszcze lepszy efekt nastąpi, kiedy wypita zostanie kawa z awokado, poziom energii wzrośnie i utrzyma się dłużej.
Kawa z awokado – indonezyjski zastrzyk energii
Kawa z awokado, która w Polsce z pewnością spotka się z wyrazem niedowierzania, to w Indonezji napój, który nie tylko jej popularny, ale też sprzedawanych przez ulicznych handlarzy. Es alpukat, bo tak brzmi nazwa po indonezyjsku, oznacza dosłownie lodowe awokado, co przekłada się na ten użyty składnik. Podstawą jest bowiem miąższ z awokado, do którego dodaje się kawę oraz kostki lodu, syrop czekoladowy oraz mleko skondensowane. Całość wystarczy jedynie zblendować, by mieć ten egzotyczny napój w swoim domu.
Poza zastrzykiem energii pochodzącym z kofeiny es alpukat zawiera wiele cennych wartości odżywczych, jak zdrowe tłuszcze z awokado. Picie tej kawy sprzyja odchudzaniu, zwiększa koncentrację, wpływa również na obniżenie poziomu stresu i zmniejszenie ryzyka zachorowania na takie choroby jak cukrzyca czy depresja.
Składniki na 2 porcje kawy awokado
- 1 dojrzałe awokado (lub pół, jeżeli jest ono duże)
- 1 szklanka mocnej, schłodzonej kawy
- ½ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2 szklanki kostek lodu
- 2 łyżeczki wanilii
- syrop czekoladowy
Napój kawa z awokado – przygotowanie
Niezbędnym sprzętem jest blender. Łyżką wyciągnąć miąższ z awokado. Wyrzucić nasiona i skórkę. Awokado umieścić w blenderze z lodem, kawą, słodzonym mlekiem skondensowanym i wanilią. Miksować do czasu uzyskania gładkiego koktajlu.
Dwie szklanki skropić syropem czekoladowym po brzegach. Przelać mieszankę i polać syropem.
Więcej artykułów z poradami dotyczącymi zdrowia fizycznego i psychicznego znajdziesz w serwisie https://www.mozliwe.pl/.