Sprawdź 6 najpopularniejszych produktów spożywczych, które pomogą Twojemu organizmowi w spalaniu tłuszczu.
1. Jabłka – pyszne, zdrowe i naturalne spalacze tłuszczu
Te popularne w Polsce cuda natury zasługują na swoją reputację, ponieważ trzymają lekarza z daleka, gdy jesz jedno dziennie. A dodatkowo wydaje się, że mogą pomóc również w stopieniu tłuszczu. Przede wszystkim podnoszą poziom glukozy (cukru) we krwi w bezpieczny, delikatny sposób i utrzymują go dłużej niż większość produktów spożywczych. Praktycznym efektem tego jest dłuższe uczucie najedzenia i satysfakcji, twierdzą naukowcy.
Po drugie, są jednym z najbogatszych źródeł błonnika rozpuszczalnego w supermarkecie. Ten rodzaj błonnika zapobiega napadom głodu, chroniąc przed niebezpiecznymi wahaniami lub spadkami poziomu cukru we krwi, mówi dr James Anderson ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kentucky. Średniej wielkości jabłko dostarcza tylko 81 kalorii i nie zawiera sodu, tłuszczów nasyconych ani cholesterolu. Zyskasz również dodatkowe korzyści zdrowotne w postaci obniżenia poziomu cholesterolu już we krwi, a także obniżenia ciśnienia krwi.
2. Jedz chleb pełnoziarnisty aby spalać tłuszcze
Nie musisz bać się chleba. Tuczy masło, margaryna lub serek śmietankowy, które na nie nakładasz, a nie sam chleb. Będziemy to powtarzać tak często, jak trzeba – tłuszcz tuczy. Jeśli w to nie wierzysz, zastanów się nad tym – gram węglowodanów ma cztery kalorie, gram białka cztery, a gram tłuszczu dziewięć. Więc który z nich naprawdę tuczy?
Chleb, naturalne źródło błonnika i węglowodanów złożonych, jest odpowiedni do diety
Norweski naukowiec dr Bjarne Jacobsen odkrył, że ludzie, którzy jedzą mniej niż dwie kromki chleba dziennie, ważą około 11 funtów więcej niż ci, którzy jedzą dużo chleba.
Badania na Michigan State University pokazują, że niektóre pieczywo faktycznie zmniejsza apetyt. Naukowcy porównali biały chleb do ciemnego, bogatego w błonnik chleba i odkryli, że studenci, którzy jedli 12 kromek ciemnego chleba o wysokiej zawartości błonnika, odczuwali mniej głodu na co dzień i stracili pięć funtów w ciągu dwóch miesięcy. Inni, którzy jedli biały chleb, byli bardziej głodni, jedli więcej tuczących pokarmów i nie tracili w tym czasie na wadze.
Kluczem jest więc jedzenie ciemnych, bogatych w błonnik chlebów, takich jak pumpernikiel, pełnoziarnisty, mieszany, owsiany i inne. Przeciętna kromka chleba pełnoziarnistego zawiera tylko 60 do 70 kalorii, jest bogata w złożone węglowodany – najlepsze i najtrwalsze paliwo, jakie możesz dać swojemu organizmowi – i dostarcza zaskakującą ilość białka.
3. Kawa
Łatwo to jest hasło tutaj. Wszyscy słyszeliśmy o potencjalnych zagrożeniach związanych z kofeiną – w tym lęku i bezsenności – więc umiar jest kluczem. Kofeina zawarta w kawie może przyspieszyć metabolizm. Według dr Judith Stern z University of California w Davis w kręgach żywieniowych jest znany jako wzmacniacz metabolizmu.
Ma to sens, ponieważ kofeina jest środkiem pobudzającym. Badania pokazują, że może to pomóc spalić więcej kalorii niż normalnie, być może nawet o 10 procent więcej. Ze względów bezpieczeństwa najlepiej ograniczyć spożycie do jednej filiżanki rano i jednej po południu. Dodaj do sikory tylko odtłuszczone mleko i spróbuj obyć się bez cukru – wiele osób pokocha to w ten sposób.
4. Grejpfrut
Jest dobry powód, aby ten owoc był stałym elementem Twojej diety. Według dr Jamesa Cerda z University of Florida pomaga rozpuszczać tłuszcz i cholesterol. Średniej wielkości grejpfrut ma 74 kalorie, dostarcza aż 15 gramów pektyny (specjalnego błonnika związanego z obniżaniem poziomu cholesterolu i tłuszczu), jest bogaty w witaminę C i potas oraz jest wolny od tłuszczu i sodu.
Jest bogaty w naturalny kwas galakturonowy, który zwiększa jego moc jako zwalczający tłuszcz i cholesterol. Dodatkową korzyścią jest tutaj pomoc w walce z miażdżycą (stwardnienie tętnic) i rozwojem chorób serca. Spróbuj posypać go cynamonem zamiast cukrem, aby pozbyć się cierpkiego smaku.
5. Musztarda! Tak! Ona pomoże spalić tłuszcz!
Spróbuj ostrego, pikantnego rodzaju, który znajdziesz w azjatyckich sklepach z importem, sklepach specjalistycznych i egzotycznych artykułach spożywczych. Dr Jaya Henry z Oxford Polytechnic Institute w Anglii odkryła, że ilość gorącej musztardy, której zwykle wymagają przepisy meksykańskie, indyjskie i azjatyckie, około jednej łyżeczki, tymczasowo przyspiesza metabolizm, podobnie jak kofeina i efedryna.
„Ale musztarda jest naturalna i całkowicie bezpieczna” – mówi Henry. „Może być używany codziennie i naprawdę działa. Byłem zszokowany, gdy odkryłem, że może przyspieszyć metabolizm nawet o 20 do 25 procent na kilka godzin”. Może to spowodować, że organizm spali dodatkowe 45 kalorii na każde 700 zużytych, mówi dr Henry.
6. Spalaj tłuszcz z papryką
Ostre, pikantne papryczki chili należą do tej samej kategorii co ostra musztarda, mówi Henry. Studiował je w takich samych warunkach jak musztardę i działały równie dobrze. Do posiłku składającego się z 766 kalorii dodano zaledwie trzy gramy papryczek chili. Właściwości papryki podnoszące metabolizm działały jak urok, prowadząc do tego, co Henry nazywa efektem termicznym wywołanym dietą. Nie trzeba wiele, aby uzyskać efekt. Większość przepisów na salsę wymaga od czterech do ośmiu chili – to niewiele.
Papryka jest niezwykle bogata w witaminy A i C, bogata w wapń, fosfor, żelazo i magnez, bogata w błonnik, pozbawiona tłuszczu, uboga w sód i zawiera tylko 24 kalorie na filiżankę.
Więcej wpisów o odchudzaniu, znajdziesz w serwisie tygodnik24.pl.