Ciasto malinowe bez pieczenia będzie idealnym kołem ratunkowym, gdy z jakiegoś powodu obiad nam nie wyjdzie. Do zrobienia deseru z poniższego przepisu nie potrzeba nawet piekarnika. Domowe ciasta są o wiele zdrowsze niż sklepowe słodycze. Jeśli nie przesadzimy z cukrem i dodamy do nich mnóstwo świeżych owoców, będą deserem idealnym. W tej recepturze stawiamy na maliny, które same w sobie są trochę kwaskowate. Dlatego, zanim dodamy je do reszty produktów, sprawdźmy ich słodkość.
Ciasto malinowe bez pieczenia – przepis
Składniki:
Spód:
60 g masła
150 g herbatników
Warstwa malinowa:
8 łyżek cukru
700 g malin
1 galaretka malinowa
200 g śmietany 30-36%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Warstwa jogurtowa:
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
400 g jogurtu waniliowego
Sposób wykonania
Przygotowanie ciasta zaczynamy od pokruszenia herbatników i połączenia ich z rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wykładamy papierem, rozsypujemy na niej ciasteczka, ugniatamy je i wkładamy do lodówki. W garnku zagotowujemy maliny wraz z cukrem, a następnie miksujemy je na gładki mus.
Aby pozbyć się pestek, musimy przecisnąć masę przez sitko. Jedną szklankę musu przekładamy do garnka i zagotowujemy. Pozostałą część łączymy ze sproszkowanym budyniem. Maliny mieszamy z masą budyniową i gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. Dodajemy galaretkę i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Masę malinową delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Umieszczamy ją na spodzie z herbatników. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy jogurt i zagotowujemy. Jasną masę wylewamy na malinową i umieszczamy deser w lodówce.
Nie lubisz gotować, ale uwielbiasz pyszne zupy? Spróbuj doskonałej zupy rozgrzewającej – przepis publikujemy na www.pyszniej.pl.