Skip to content
goscinneprogi.pl

goscinneprogi.pl

Kuchnia z każdego zakątka świata

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Zioła
  • Przyprawy, które sprawią, że Twoje posiłki będą zdrowe i smaczne
  • Zioła

Przyprawy, które sprawią, że Twoje posiłki będą zdrowe i smaczne

Łukasz Mitrowiak 28 czerwca 2022
przyprawy

Każdy wie, że aby dobry posiłek był smaczny, musi zawierać pewną ilość soli lub cukru, ale nie należy przesadzać. Jeśli się go nie doprawi, będzie niesmaczny, a jeśli się przesadzi, smak będzie nieprzyjemny. Z pewnością zdajesz sobie również sprawę, że zbyt duża ilość soli lub cukru w codziennej diecie może zrujnować Twoje zdrowie na wiele różnych sposobów. 

Z tego powodu warto zrezygnować z soli i cukru i wziąć pod uwagę, że istnieją przyprawy i zioła, które mogą pomóc w zdrowszym odżywianiu się, nie tracąc przy tym ani grama soli. Przedstawimy tu kilka przypraw, które można regularnie przechowywać w swojej spiżarni, aby nie przesadzić z solą lub cukrem.

Kminek w proszku.

Kminek w proszku, wytwarzany z wysuszonych, zmielonych nasion kwitnącej rośliny, ma wyraźny smak i aromat. Przyprawa ta jest często stosowana w różnych kuchniach świata, w tym w Azji Południowej, Afryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. Ma ciepły, orzechowy, ziemisty smak, który dodaje potrawom wiele aromatu.

Jeśli masz ochotę na obfite, łatwe w przygotowaniu danie z przyprawami, upiecz słodkiego ziemniaka, przekrój go na pół i posmaruj każdą połówkę masłem z nerkowców, a następnie posyp mielonym kminkiem, cynamonem, chili w proszku, solą i pieprzem. Kombinacja smaków nie pozostawi Cię obojętnym.

Koperek.

Koperek jest od wieków stosowany w medycynie azjatyckiej do zwalczania cukrzycy i zaburzeń sercowo-naczyniowych. Świeży koperek można wykorzystać do przygotowania smacznego jogurtu greckiego. Możesz dodać łyżkę stołową posiekanego świeżego koperku do pojedynczej porcji zwykłego jogurtu greckiego. Dodaj kilka łyżek posiekanej czerwonej cebuli, odrobinę octu winnego, szczyptę czarnego pieprzu i małą łyżeczkę ziaren słonecznika. Powstanie kremowa mieszanka, którą można stosować jako dip do chrupiących warzyw lub jako smaczną alternatywę majonezu na kanapkach i pitach.

Estragon.

Estragon, wieloletnie zioło z rodziny słonecznikowatych, ma aromat i smak lukrecji. Świeży estragon jest jednym z najbardziej niewykorzystywanych ziół. Kupując świeży estragon w dziale produktów, należy kierować się wyczuciem, aby właściwie go wykorzystać.

Nie powinna wyglądać na zwiędniętą i mieć jednolity zielony kolor. Powinien też pachnieć energicznie świeżo. Przygotuj kremowy dressing estragonowy do sałatki liściastej, przecierając pół szklanki fasoli cannellini z ćwierć szklanki octu balsamicznego, dwoma łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dwoma ząbkami czosnku, łyżką posiekanych świeżych liści estragonu i solą do smaku. Ten dressing można również stosować do kebabów z kurczaka i grillowanych warzyw — pokochasz go, a do tego jest bardzo zdrowy!

Zdrowe ciało oznacza też zdrową skórę, dlatego wstąp na https://znamiona.pl, żeby zadbać, aby była gładka i promienna.

Pietruszka.

Pietruszka to coś więcej niż tylko dekoracja. Ziele to, pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego, było stosowane w leczeniu gazów. Działa również jako naturalny środek moczopędny, zapobiegający zatrzymywaniu płynów w organizmie. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego pesto. Dwie filiżanki świeżej natki pietruszki, dwie łyżki orzechów włoskich, pół szklanki parmezanu (opcjonalnie), pół szklanki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny i ząbek czosnku. Pesto można używać do przyprawiania niemal wszystkiego, w tym warzyw gotowanych na parze, jajecznicy i grillowanych ryb.

Papryka wędzona.

Paprykę wędzoną przygotowuje się poprzez suszenie papryki w ogniu drzewnym, co nadaje jej kuszący, dymny smak. Kilka garści popcornu można posypać około pół łyżeczki wędzonej papryki i szczyptą soli morskiej.

Dodaj go również do szklanki gotowanych warzyw, takich jak pieczony w piekarniku kalafior lub kabaczek z orzecha włoskiego. Aby przekształcić tofu lub tempeh w paski przypominające bekon, zmieszaj trzy łyżki sosu sojowego, kilka łyżek syropu klonowego, łyżkę oleju sezamowego i łyżeczkę wędzonej papryki. Cienko pokrój kawałek tofu i marynuj w sosie przez co najmniej 30 minut przed grillowaniem lub smażeniem z każdej strony.

Continue Reading

Poprzedni: Napoje, których nie należy pić, aby zapobiec zakażeniu dróg moczowych
Następny: Mufinki waniliowo -malinowe z białą czekoladą.

Zobacz także

aroma-g9e52c8400_640
  • Napoje
  • Zdrowie
  • Zioła

Zioła na większą odporność organizmu

Łukasz Mitrowiak 19 marca 2022

Aktualne

136
  • Menu
  • Pozostałe

Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 6 czerwca 2024
Sushi to kulinarna uczta, która zyskała ogromną renomę na całym świecie, a Lublin nie jest wyjątkiem. Miłośnicy...
Przeczytaj Read more about Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?
Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać? Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

26 maja 2024
Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

25 kwietnia 2024
Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć? Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

26 marca 2024
Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje

Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje

25 lipca 2023

Przeczytaj również

136
  • Menu
  • Pozostałe

Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 6 czerwca 2024
Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?
  • Pozostałe

Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 26 maja 2024
Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy
  • Pozostałe

Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

Łukasz Mitrowiak 25 kwietnia 2024
Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?
  • Desery

Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

Łukasz Mitrowiak 26 marca 2024
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.