Każdy wie, że aby dobry posiłek był smaczny, musi zawierać pewną ilość soli lub cukru, ale nie należy przesadzać. Jeśli się go nie doprawi, będzie niesmaczny, a jeśli się przesadzi, smak będzie nieprzyjemny. Z pewnością zdajesz sobie również sprawę, że zbyt duża ilość soli lub cukru w codziennej diecie może zrujnować Twoje zdrowie na wiele różnych sposobów.
Z tego powodu warto zrezygnować z soli i cukru i wziąć pod uwagę, że istnieją przyprawy i zioła, które mogą pomóc w zdrowszym odżywianiu się, nie tracąc przy tym ani grama soli. Przedstawimy tu kilka przypraw, które można regularnie przechowywać w swojej spiżarni, aby nie przesadzić z solą lub cukrem.
Kminek w proszku.
Kminek w proszku, wytwarzany z wysuszonych, zmielonych nasion kwitnącej rośliny, ma wyraźny smak i aromat. Przyprawa ta jest często stosowana w różnych kuchniach świata, w tym w Azji Południowej, Afryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. Ma ciepły, orzechowy, ziemisty smak, który dodaje potrawom wiele aromatu.
Jeśli masz ochotę na obfite, łatwe w przygotowaniu danie z przyprawami, upiecz słodkiego ziemniaka, przekrój go na pół i posmaruj każdą połówkę masłem z nerkowców, a następnie posyp mielonym kminkiem, cynamonem, chili w proszku, solą i pieprzem. Kombinacja smaków nie pozostawi Cię obojętnym.
Koperek.
Koperek jest od wieków stosowany w medycynie azjatyckiej do zwalczania cukrzycy i zaburzeń sercowo-naczyniowych. Świeży koperek można wykorzystać do przygotowania smacznego jogurtu greckiego. Możesz dodać łyżkę stołową posiekanego świeżego koperku do pojedynczej porcji zwykłego jogurtu greckiego. Dodaj kilka łyżek posiekanej czerwonej cebuli, odrobinę octu winnego, szczyptę czarnego pieprzu i małą łyżeczkę ziaren słonecznika. Powstanie kremowa mieszanka, którą można stosować jako dip do chrupiących warzyw lub jako smaczną alternatywę majonezu na kanapkach i pitach.
Estragon.
Estragon, wieloletnie zioło z rodziny słonecznikowatych, ma aromat i smak lukrecji. Świeży estragon jest jednym z najbardziej niewykorzystywanych ziół. Kupując świeży estragon w dziale produktów, należy kierować się wyczuciem, aby właściwie go wykorzystać.
Nie powinna wyglądać na zwiędniętą i mieć jednolity zielony kolor. Powinien też pachnieć energicznie świeżo. Przygotuj kremowy dressing estragonowy do sałatki liściastej, przecierając pół szklanki fasoli cannellini z ćwierć szklanki octu balsamicznego, dwoma łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dwoma ząbkami czosnku, łyżką posiekanych świeżych liści estragonu i solą do smaku. Ten dressing można również stosować do kebabów z kurczaka i grillowanych warzyw — pokochasz go, a do tego jest bardzo zdrowy!
Zdrowe ciało oznacza też zdrową skórę, dlatego wstąp na https://znamiona.pl, żeby zadbać, aby była gładka i promienna.
Pietruszka.
Pietruszka to coś więcej niż tylko dekoracja. Ziele to, pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego, było stosowane w leczeniu gazów. Działa również jako naturalny środek moczopędny, zapobiegający zatrzymywaniu płynów w organizmie. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego pesto. Dwie filiżanki świeżej natki pietruszki, dwie łyżki orzechów włoskich, pół szklanki parmezanu (opcjonalnie), pół szklanki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny i ząbek czosnku. Pesto można używać do przyprawiania niemal wszystkiego, w tym warzyw gotowanych na parze, jajecznicy i grillowanych ryb.
Papryka wędzona.
Paprykę wędzoną przygotowuje się poprzez suszenie papryki w ogniu drzewnym, co nadaje jej kuszący, dymny smak. Kilka garści popcornu można posypać około pół łyżeczki wędzonej papryki i szczyptą soli morskiej.
Dodaj go również do szklanki gotowanych warzyw, takich jak pieczony w piekarniku kalafior lub kabaczek z orzecha włoskiego. Aby przekształcić tofu lub tempeh w paski przypominające bekon, zmieszaj trzy łyżki sosu sojowego, kilka łyżek syropu klonowego, łyżkę oleju sezamowego i łyżeczkę wędzonej papryki. Cienko pokrój kawałek tofu i marynuj w sosie przez co najmniej 30 minut przed grillowaniem lub smażeniem z każdej strony.