Oto wyjątkowe napitki na sylwestrowy wieczór:
1). Poncz – pochodzi z Indii może być mrożony lub gorący. Jest popularnym napojem alkoholowym w krajach południowoeuropejskich. Przygotowanie – do salaterki wlejmy sok pomarańczowy, wrzućmy ananasy z puszki razem z zalewą, wlejmy butelkę czerwonego wina. Zaparzmy litr czarnej herbaty z goździkami, anyżem, ziarenkami kardamonu i plasterkami imbiru. Kiedy napar naciągnie, przelejmy go do składników w salaterce. Podawajmy na ciepło.
2). Tequila sunrise – jest to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Tradycyjnie podaje się go w wysokiej szklance. Wielkim admiratorem tego napitku w latach 70-tych XX wieku był Mick Jagger. Przygotowanie – szkło wypełnijmy lodem. Dodajmy 40 ml tequili. Wlejmy 100 ml soku pomarańczowego a na koniec 20 ml grenadiny (syropu z granatu). Grenadina jest najcięższa – opadnie na dno szklaneczki nadając drinkowi ładny wygląd.
3). Grog – jest popularnym napojem rozgrzewającym w krajach Północy. Często przygotowuje się go na bazie herbaty z dodatkiem czarnego rumu. Przygotowanie – w plasterki cytryny wbijmy goździki, razem z plastrem jabłka włóżmy do szklaneczki żaroodpornej, dodajmy szczyptę cynamonu. Wlejmy 2 łyżki miodu naturalnego, łyżkę soku z cytryny i 1/2 kieliszka rumu. Całość dopełnijmy wrzątkiem. Napój podawajmy gorący.
4). Mimoza – ten drink możemy podawać w wersji z alkoholem lub bez. Przygotowuje się go bezpośrednio na szkle. Przygotowanie – szklaneczki napełnijmy w 3/4 lodem, dołóżmy cząstki grejpfruta i po gałązce rozmarynu (wcześniej kilkakrotnie uderzmy je trzonkiem noża, aby wydobyć więcej aromatu). Dolejmy po 2 łyżki soku grejpfrutowego, dopełnijmy szampanem lub prosecco. W wersji bez alkoholu stosujemy oranżadę.
5). Margarita – jest to klasyczny orzeźwiający drink, który podajemy w kieliszku, którego brzeg wcześniej zamaczamy w soku z cytryny i obtaczamy w soli. Obok klasycznego, spotykamy ten drink w wersjach owocowych, na przykład truskawkowej. Przygotowanie – do shakera wrzućmy kostki lodu. Wlejmy 40 ml tequili, 15 ml soku z cytryny i 20 ml likieru Triple Sec, na przykład Cointreau. Zmieszajmy i sam drink bez kostek lodu przelejmy do kieliszka.
6). Grzaniec – należy wiedzieć, że historia wina grzanego z korzeniami sięga średniowiecza. W XVII i XVIII wieku zyskało szczególną popularność w Anglii i Holandii. Przygotowanie – do rondla wlejmy czerwone wino, ustawmy na najmniejszym ogniu. Dodajmy plastry pomarańczy, 2 łyżki miodu naturalnego, goździki, kawałek imbiru, gwiazdkę anyżu i korę cynamonu. Ewentualnie dolejmy 2 łyżki syropu malinowego lub dorzućmy kilka mrożonych owoców. Zagrzejmy, nie gotujmy.