Menu Pieczywo Przepisy

Domowa piekarnia

Łukasz Mitrowiak

W domu można wyczarować przepyszne pieczywo! Poniżej znajdziesz kilka przepisów.

Chleb czosnkowy
Składniki:

40 dag mąki pszennej
10 dag mąki orkiszowej z pełnego przemiału
400 ml wody
4 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
mleko
czarnuszka
smalec gęsi do posmarowania formy
mąka do wysypania foremki
Przygotowanie:
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do malaksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować. Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką. Wstawiać na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Piec 45-50 minut w temp. 200 st. C.

Podpłomyki

Składniki:

2 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
150 ml wody
15 dag mąki pszennej
5 dag mąki razowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
mleko do posmarowania ciasta
czarnuszka
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Zrób zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypać do malaksera, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn z drożdży i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Podzielić na 4 równe porcje, rozciągnąć na placuszki. Odstawić na ok. 15 minut, aby ciasto podrosło. Następnie posmarować podpłomyki mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st. C.

Zioła na większą odporność organizmu

Chleb owsiany

Składniki:
1 l ciepłej wody
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej
garść łuskanego słonecznika
garść siemienia lnianego
odrobina mleka
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Bułeczki maślane

Składniki:
4 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
szklanka mleka
2 żółtka
7 dag masła
60 dag mąki
szczypta soli
2 białka
czarnuszka
Przygotowanie:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Focaccia z oliwkami

Składniki:
20 dag mąki
1,5 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
oliwa
oliwki zielone lub czarne
oregano suszone
sól gruboziarnista
mąka do wysypania blachy
Przygotowanie:
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozkruszone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rekoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia.
Blachę posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je wcisnąć. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą. Piec 20-25 minut w temperaturze 230 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym.