Skip to content
goscinneprogi.pl

goscinneprogi.pl

Kuchnia z każdego zakątka świata

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Menu
  • Domowa piekarnia
  • Menu
  • Pieczywo
  • Przepisy

Domowa piekarnia

Łukasz Mitrowiak 14 marca 2022
dough-gd50213c3d_640

W domu można wyczarować przepyszne pieczywo! Poniżej znajdziesz kilka przepisów.

Chleb czosnkowy
Składniki:

40 dag mąki pszennej
10 dag mąki orkiszowej z pełnego przemiału
400 ml wody
4 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
mleko
czarnuszka
smalec gęsi do posmarowania formy
mąka do wysypania foremki
Przygotowanie:
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do malaksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować. Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką. Wstawiać na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Piec 45-50 minut w temp. 200 st. C.

Podpłomyki

Składniki:

2 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
150 ml wody
15 dag mąki pszennej
5 dag mąki razowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
mleko do posmarowania ciasta
czarnuszka
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Zrób zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypać do malaksera, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn z drożdży i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Podzielić na 4 równe porcje, rozciągnąć na placuszki. Odstawić na ok. 15 minut, aby ciasto podrosło. Następnie posmarować podpłomyki mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st. C.

Zioła na większą odporność organizmu

Chleb owsiany

Składniki:
1 l ciepłej wody
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej
garść łuskanego słonecznika
garść siemienia lnianego
odrobina mleka
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Bułeczki maślane

Składniki:
4 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
szklanka mleka
2 żółtka
7 dag masła
60 dag mąki
szczypta soli
2 białka
czarnuszka
Przygotowanie:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Focaccia z oliwkami

Składniki:
20 dag mąki
1,5 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
oliwa
oliwki zielone lub czarne
oregano suszone
sól gruboziarnista
mąka do wysypania blachy
Przygotowanie:
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozkruszone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rekoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia.
Blachę posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je wcisnąć. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą. Piec 20-25 minut w temperaturze 230 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym.

Continue Reading

Poprzedni: Wyjątkowe napitki na sylwestrowy wieczór
Następny: Pyszne i proste desery wegańskie – od czasu do czasu warto zaserwować nowy smak naszym kubkom smakowym.

Zobacz także

136
  • Menu
  • Pozostałe

Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 6 czerwca 2024
4 nietypowe propozycje sushi. Sprawdź, będziesz zaskoczony!
  • Przepisy

4 nietypowe propozycje sushi. Sprawdź, będziesz zaskoczony!

Łukasz Mitrowiak 21 kwietnia 2023
burger łosoś
  • Menu
  • Zdrowie

Optymalna dieta dla zabieganych – to warto znać

Łukasz Mitrowiak 9 sierpnia 2022

Aktualne

136
  • Menu
  • Pozostałe

Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 6 czerwca 2024
Sushi to kulinarna uczta, która zyskała ogromną renomę na całym świecie, a Lublin nie jest wyjątkiem. Miłośnicy...
Przeczytaj Read more about Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?
Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać? Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

26 maja 2024
Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

25 kwietnia 2024
Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć? Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

26 marca 2024
Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje

Krówki – uniwersalny prezent na różne okazje

25 lipca 2023

Przeczytaj również

136
  • Menu
  • Pozostałe

Sushi w Lublinie – o czym musisz pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 6 czerwca 2024
Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?
  • Pozostałe

Zakup worków na śmieci od producenta – o czym należy pamiętać?

Łukasz Mitrowiak 26 maja 2024
Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy
  • Pozostałe

Jak wykorzystać kawę reklamową do promocji swojej firmy

Łukasz Mitrowiak 25 kwietnia 2024
Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?
  • Desery

Cukiernia artystyczna – co musisz o niej wiedzieć?

Łukasz Mitrowiak 26 marca 2024
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Zdrowie
  • Napoje
  • Pieczywo
  • Desery
  • Pozostałe
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.